Ystad

Ystad är en stad som ligger nära Malmö och är säte för Ystads kommun i Skåne län har cirka 20 000 invånare. Stadens historia går tillbaka till 1100-talet och staden har blivit en hektisk plats för färjor. Ystad är också förknippat med den fiktiva detektiven Kurt Wallander vars berättelser, av Henning Mankell, fastställs i Ystad.ystad

År 1285 var stadens namn skrivet Ystath. Dess ursprungliga betydelse är inte helt klarlagd, men bokstaven ”y” är förmodligen relaterat till ett gammalt ord för idegran. Danmark har styrt staden många gånger genom åren och innan 1658 var stavningen Ysted.

Ystads historia är mycket intressant. Biskopen i Roskilde och ärkebiskopen i Lund kom med fred till området på 1100-talet och fiskarfamiljer bosatte sig då vid mynningen av floden Vassa och sillfiske blev den viktigaste källan till handel. Ystad nämndes inte i dokument förrän 1244, i en post av kung Eriks besök i staden med sin bror, Abel. Ett franciskanerkloster, Gråbrödraklostret, grundades 1267 i Ystad.

Stadgan för 1599 gav staden rätt att exportera oxar. Ystad, tillsammans med hela Skåne överfördes från Danmark till Sverige efter freden i Roskilde 1658. År 1866 hade Ystad äntligen fått en järnvägsanslutning och det bildades som en garnisonsstad på 1890-talet. Efter andra världskriget öppnades färjetrafik till Polen och till den danska ön Bornholm och sedan dess har Ystad varit en av Sveriges viktigaste färjeläger. Om du i samband med ett besök i Ystad behöver hjälp att hitta boende rekommenderar vi ett besök på Hotellbokning Ystad. Staden har två stora medeltida kyrkor, kyrkan Saint Peter (även känd som Klostret) och Mariakyrkan, båda i hög grad av gotisk Hansaarkitektur (som också kan ses i kyrkor runt Östersjön, till exempel i Helsingborg, Malmö och Rostock). Dessutom finns det områden fina stadsdelar där du kan se överlevande medeltida arkitektur.